Maine Coon

 

Laila & Arne Jeneland,

Hagvägen 25, 791 43 Falun

Tfn: 023-21867, 070-7144094, jenelands@hotmail.com

Historik

Maine Coonkatten har sitt ursprung i den nordamerikanska delstaten Maine. Först att förekomma i kattlitteraturen är en svart och vit katt vid namn "Captain Jenks of the Horse Marines" och detta skedde redan 1861. Rasens öden har skiftat under åren sedan dess. Den höll på att försvinna helt som raskatt i början på 1900-talet, då nya "intressantare" raser introducerades. Den överlevde emellertid, vanligast som ladugårskatt och levde ett anonymt liv i all undanskymdhet tills 1953, då en grupp hängivna Maineinnevånare bildade "The Main Coon Cat Club". Klubbens syfte var att bevara rasen och det hölls utställningar för enbart Maine Coonkatter. 1968 bildades "The Main Coon Breeders and Fanciers Association MCBFA" och 1976 tilldelades rasen certifikaträtt av CFA "Cat Fanciers Association. Maine Coon var här för att stanna. Den första Maine Coon som kom till Sverige, importerades från England 1987 och den följdes snart av flera.

 

Legenderna

Vad är då en Maine Coon ? Det finns många fantasifulla legender om dess ursprung. En av de vanligast förekommande är den om de amerikanska nybyggarna som blev fascinerade av katterna som de fann i sitt nya land. De var större än de katter de var vana vid och hade yviga svansar. Nybyggarna spekulerade över varifrån dessa fantastiska katter kom ifrån och en teori uppstod. Djupt in i de nordliga skogarna måste en tvättbjörn ha parat sig med en katt och detta hade i sin tur resulterat i den ovanliga katten. Eftersom tvättbjörn heter racoon på platsen där människorna hittade katten och man befann sig i den nordamerikanska staten Maine fick katten benämningen Maine Coon. Blandningen katt-tvättbjörn är naturligtvis en omöjlighet men när man ser katten tycker man ändå att förklaringen inte är så dum. En annan historia säger att ursprunget är att finna i avkomman från Marie Antoinetts kattor som hon lät sända till den nya världen vid tiden för det franska kejsardömets fall, medan en tredje historia säger att kattrasen ursprungliga anor återfinns hos de kattor de nordiska vikingarna medförde till nordamerika i slutet av förra årtusendet. Den sanna historien om rasens bakgrund är att den succesivt utvecklats i nordöstra USA och att den där resulterat i en katt anpassad till de hårda livsbetingelserna som råder i området.

 

 

Katten

Naturen är hårdhjärtad, den väljer ut de största, de starkaste och de bästa jägarna till att garantera rasens fortbestånd. Maine Coon är resultatet av ett sådant naturligt urval. Katten är anpassad till att leva i ett hårt klimat. Dess päls, kraftig och motståndskraftig mot vatten har få motsvarigheter. Den är lång på de ställen där den kan skydda mot regn och snö och kortare på de ställen den inte bör trassla in sig in undervegitationen. Pälsen är mjuk och behöver knappt aldrig kammas - en gång i veckan brukar vara tillräckligt för att hålla den i fin kondition. Den långa buskiga svansen,som katten sveper om sig när det är dags att sova hjälper också till att hålla värmen under kalla nätter. Öronen är mer pälsade än hos de flesta raser (både innuti och utanpå) för att skyddas från kyla och har stor rörlighet. Stora, runda, välpälsade tassa fungerar som "snöskor". De stora ögonen och öronen är utformade för att ge bästa möjliga syn och hörsel. Den relativt långa fyrkantiga nosen är i sin tur utformad för att underlätta att gripa och hålla fast bytet och till att lapa i sig vatten. Det finns undantag, men de flesta Maine Coon utvecklas snabbt och öppnar ögonen,börjar gå och klättra tidigare än de flesta andra kattungar. De växer fort och är ganska välvuxna redan vid omkring ett halvt års ålder. Vid cirka ett års ålder saktar den snabba tillväxten av och fortsätter i betydligt långsammare takt till cirkas fem års ålder, då de är fullvuxna. De behåller emellertid mycket av kattungens lekfullhet.Ljuden en Maine Coon ger ifrån sig skiljer sig från vad som är vanligt hos andra katter. De har ett distinkt ljud som påminner om ljudet från en spelande gräshoppa. Detta ljud används i de mest skiftande avsikter, från att klaga på att maten inte är god eller tillräcklig, till att tala om för husse/matte att "nu vill jag leka". Maine Coon älskar att leka och är speciellt förtjust i att apportera. Den jamar inte ofta, men när den gör det, sker det med en mjuk, tunn röst, som inte alls övenstämmer med kattens storlek. När det gäller storleken på Maine Coon kan man få höra de mest fantastiska uppgifter. Historier om katter med en vikt omkring 20 kilo är vanligt förekommande men det rör sig i dessa fall om feluppskattningar eller om extremt feta katter. Sanningen är att en fullvuxen hane väger mellan sex och åtta kilo, medan en hona väger mellan fyra och sex kilo. Lägger man till dessa vikter, fem centimeter päls, blir resutatet en katt som ser mycket stor ut.

 

Jämförelse mellan Maine Coon och Norsk Skogkatt.

 

Maine Coon har en utveckling som starkt påminner om skogkattens och där det naturliga urvalet varit utslagsgivande för vilka individer som skulle komma att överleva. De exteriöra likheterna mellan Maine Coon och den norska skogkatten är påtagliga. Maine Coon är en betydligt längre och mer rektangulärt formad katt än vad som är fallet med skogkatten.

 

 

Maine Coon

Huvud Medium i bredd. höga kindben. Ansikte och nos av medium längd med fyrkantigt nosparti. I profil har näsan en lätt böjning. Ögon Stora, långt ifrån varandra och lite snett ansatta. Öron Stora vältofsade. Breda vid basen. Spetsiga. Sitter högt på huvudet. Kropp Muskulös, bredbröstad, medium till stor. Kroppen bör vara lång, men helhetsintrycket ska vara rektangulärt. Svans Lång, bred vid basen och avsmalnande. Pälsen är lång och böljande. Buskig. Päls Tät, tjock, kortare på skuldrorna och huvudet, men längre på ryggen och bakbenen. Kvaliteten är silkesaktig och faller mjukt. Underpälsen mjuk och fin, täckt av den blanka överpälsen. Krage är önskvärd, med början från skuldrorna.

 

 

Maine Coonens färger och de officiella grupperna

Alla färger är tillåtna, utom "maskteckning". Vitt runt haka och läppar visas på augoti (tigrerade) katter.

Maine Coon indelas i nio färggrupper:

1. Svart eller blå

2. Se 1 med vitt

3. Brunagouti och blåaugoti

4. Se 3 med vitt

5. Röd, creme, svartsköldpadd, blåsköldpadd både agouti och nonagouti

6. Se 5 med vitt

7. Samtliga Silver

8. Se 7 med vitt

9. Vit

 

Källa: Sverak

 

 

Maine Coon

Klicka på respektive kattras,

så kommer ni till respektives ras-sida.