Abessinier

 

Laila & Arne Jeneland,

Hagvägen 25, 791 43 Falun

Tfn: 023-21867, 070-7144094, jenelands@hotmail.com

Abessiniern liknar katter som avbildades i Egyptiska pyramider och tempel. Den kallas ibland för en levande modell till gudinnan Bastet, som ofta är avbildad med ett katthuvud. Egyptiska tamkatter blev helgade åt gudinnan Bastet och dessa katter värderades så högt att det var belagt med dödsstraff att döda dem. Tempelkatterna med sin tickade päls blev efter döden svepta och mumifierade. Den första abessiniern registrerades i England 1896. Rasen kan ha kommit direkt från landet Abessinien. Man vet att en dam vid namn Barett-Lennard förde hem en katt, Zula, från Abessinien 1868 som segertrofé. Det sägs även att många sjömän tog med sig katter med tickad päls från just dessa trakter. Att dessa katter skulle utgöra grunden till rasen ifrågasätts idag. Troligen har anlaget för tickad päls kommit till England med hjälp av romare, som tog med sig katter under den tidiga romartiden. Långt senare har anlaget för den vackra pälsen tagits tillvara av kattuppfödare i England. Kanske är det en kombination av de gamla huskatterna från romartid och nytillskotten från Abessinien i slutet av 1800-talet som ledde fram till den raskatt som idag heter abessinier. Den första specialklubben för abessinier bildades i England 1929. Till Skandinavien kom ett fåtal abessinier under 1930-talet. Till Sverige importerades sedan de första abessinierna från England 1953.

 

 

Katternas katt

Abessiniern är en medelstor katt som gör ett graciöst och elegant intryck. Den är slank, smidig och muskulös. Benen är långa och slanka. Tassarna är små och ovala. Svansen ska vara tämligen lång och avsmalnande mot spetsen. Abessiniern har ett hjärtformat ansikte med stora alerta öron, gärna med tofsar. Det ska vara god bredd mellan öronen och de ska vara breda vid basen. Ögonen är mandelformade, stora, lysande och mycket uttrycksfulla. Ögonfärgen kan vara bärnstensgul, gul eller grön. De kontrastrika ansiktsmarkeringarna ger abessiniern både charm och en vilddjursaktig look. Runt ögonen ser det ut som den har en eyeliner. Pälsen är unik! Den är kort, spänstig och tätliggande med dubbel eller trippel ticking, vilket betyder att varje hårstrå har två eller fler färgband. Även andra raser kan ha delvis tickad päls, men då alltid i kombination med tecken av olika slag som ränder eller fläckar.

 

 

Färger

Abessiniern har åtta godkända färger:

ABYn - Viltfärgad, mörkt orange eller aprikos bottenfärg

och svart ticking.

ABYo - Sorrel, aprikos bottenfärg och chokladbrun ticking.

ABYa - Blå, havregrynsfärgad botten med stålblå ticking.

ABYp - Fawn, beige grundfärg med en ticking i mörkare beige.

ABYns - Svartsilver, svart ticking mot silvervit bottenfärg.

ABYos - Sorrelsilver, chokladbrun ticking och silvervit botten.

ABYas - Blåsilver, stålblå ticking och silvervit bottenfärg.

ABYps - Fawnsilver, silvervit bottenfärg med beige ticking

 

 

Temperament

Abessiniern är en mycket pigg och nyfiken ras. Den följer gärna med husse eller matte för att se vad som kan vara på gång. Räkna med att du ofta kommer att ha sällskap. Men abessiniern är bra på att aktivera sig själv också. Den har en utpräglad jaktinstinkt och älskar att jaga, allt från leksaker till fjärilar eller sin kompis. Eftersom de är väldigt aktiva är de dessutom mycket matglada. Om man inte ser upp kan de roffa åt sig mat som är upplagd till husse eller matte. Abessiniern anses vara läraktig, speciellt om den själv har nytta av det. Att kunna öppna dörrar eller höra när någon öppnar kylskåpet hör till de enklaste saker i världen. Det är lätt att lära den att komma på kommandorop. En del av dem har talang för att apportera. De har också lätt att lära sig gå i sele och koppel. Kanske därför att de så gärna vill upptäcka vad som finns ute i världen, och för att de alltid vill följa med matte och husse.

 

 

Det är en abessinier och inte en...

På avstånd kan en abessinier möjligen förväxlas med någon annan slank, högbent ras, som russian blue eller burma. Men när du närmar dig katten så framträder dock de karaktäristiska tecknen i ansiktet och den unika tickingen. Då råder det sällan någon större tvekan om vilken ras det är frågan om. Möjligen kan de ljusare färgvarianterna, med mildare kontraster, sammanblandas med tex lila eller cremefärgade burmor. Burman har dock en bredare kropp och ett rundare huvud än abessiniern.

 

 

Källa: Sverak

 

 

Abessinier

Klicka på respektive kattras,

så kommer ni till respektives ras-sida.